dilluns, 12 de maig del 2008

Signatura convidada

Avui Toni Cruanyes Director adjunt AVUI, de la columna A la tres
Dilluns 12 de maig del 2008

Partits i democràcia interna
Mentre a Convergència els membres de l’executiva llegeixen als diaris quin futur ha decidit per a ells Artur Mas, a Esquerra Republicana els vuit candidats a president i secretari general presenten cada dia noves propostes –algunes, clarament contradictòries i populistes–. A Convergència, mana només un; a Esquerra, manen tots. Dues maneres de fer tan diferents com injustes i ineficaces. La fórmula de CDC és heretada dels anys de Jordi Pujol.

Mentre l’hiperlíder encadenava una victòria electoral rere l’altra, la falta de democràcia interna no era vista com un problema greu, sinó com el peatge imprescindible per mantenir la unitat i per ser competitius en el mercat electoral. Els votants castiguen els partits amb baralles internes, això ja ho sabem. Però aquests mateixos electors deixen de votar els que no saben renovar el seu discurs, ni els seus dirigents. El cas d’Esquerra és un altre.

Les assemblees locals tenen tant poder sobre els líders, que els plans a llarg termini de la direcció són constantment avaluats i censurats. Sí, és cert que, d’aquesta manera, hi ha fil directe entre la militància i la cúpula del partit, però això es converteix en un xoc continu entre els conceptes de democràcia representativa i de democràcia directa. Philip Pettit, un dels ideòlegs de la participació ciutadana, assegura que “el futur de la democràcia passa inexorablement perquè els ciutadans vegin els partits com la corretja de transmissió dels seus anhels, però sense que aquests mateixos partits deixin de ser eficaços per resoldre els problemes i gestionar l’esfera pública; totes dues coses són imprescindibles”.

Doncs això: mentre Convergència ha de millorar en transparència i flexibilitat interna, a ERC li falta un curs de management polític i li sobren urnes, assemblees i primàries. Esclar que això, en ple debat precongressual tots dos partits, no ho reconeixeran ni els uns ni els altres.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Què significa això de què l'Alcalde diu que les paraules d'en Màxim són gratuïtes?

Com poden ser gratuïtes les paraules del primer Tinent d'Alcalde i màxim (valgui la redundància) responsable del Grup d'ICV sobre un possible pacte entre PSC, IVC i ERC?

Estaria bé que escrivissis sobre aquest afer, perquè els teus lectors estarien realment informats del què passa al Masnou i no del compte de fades socialista amb el que els tens adormits, "cual hábil flautista de Hamelín".

Ja ho faré jo al meu bloc, no pateixis.

Una abraçada,

Lluís Tejedor

Unknown ha dit...

Senyor Tejedor, la virtut de les paraules es el significat, pero tambe el sentit, i al PP esta molt acostumat a fer el que mes l´interessa segons bufa el vent.

Mostres hi ha per recordar, pero en fi, soposo que ara necesita crear polemica, i fer soroll per desviar l´atenció dels errors dels seus liders, i aixo si que no es un compte de fades sino, un compte de bruixes.

Amb tots els respectes.

Anònim ha dit...

Abel:

Et convé perfil propi i no ser "Escudero" de ningú. L'Ernest ja té qui li fa la claca, no et necessita més enllà de fer veure que hi participa "molta gent" al seu bloc.

Insisteixo, perfil propi Abel, perfil propi.

Lluís


PD: les bruixes van ser les primeres feministes de la humanitat.

Unknown ha dit...

Gracies Tejedor, no pateixis que ja tinc perfil propi, el que passa es que en politica municipal, i tal com esta el pati per a mi lo principal es el meu poble, i las maniobres de voler crear mal estar entre formacions politicas sempre restan, air mateix al ple municipal vaig al.lucinar amb la maniobra de CIU, no tant sols van intentar amb la seva actitud posar sota els cavalls a ERC, sino fer perdre diners al ajuntament, que per cert es de tots.

I amb aixo no dic que no tinguin dret a fer-ho, pero no oblideu cap politic, del color que sigui, que el poble esta per sobre de cap victoria politica.

Per tant ja saps, sumar i no restar amb xafarderies de portera.

Gracies per la teva correccio.

Unknown ha dit...

PD. per a Tejedor

M´agrada la teva manera de pensar sobre les primeres feministas, estaria be que el teu partit politic agafes nota del teu comentari, i aprengues d´en ZP, aixo si que seria un canvi substancial al vostre partit.

I per cert com tu ja saps l´Ernest no necessita cap "escudero", ara el que si et puc dir es que tenim la mateixa visio de pais.